Withofs Transport Company receives "Lean and Green Awards"


Logistieke sector ontvangt "Lean and Green Awards" uit handen van gouverneur Jan Briers


Gisterenavond reikte gouverneur van de provincie Oost- Vlaanderen Jan Briers aan 20 nieuwe bedrijven de Lean and Green award uit. Zij startten in oktober vorig jaar onder aansporing en begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten drastisch te verminderen. Gastheer van de award uitreiking was de Haven van Gent die de aanwezigen inspireerde met haar eigen duurzaamheidsplannen.

De winnaars die de Lean and Green award in ontvangst mochten nemen, vormen een mooie mix van grote en kleine logistieke dienstverleners en verladers: Ambrogio, Bridgestone Logistics Europe, Coca-Cola Enterprises, Colfridis, European Food Transport, Fiege, Frigologix, Gyproc, HAVI Logistics, Holcim, Makro Cash & Carry, Norbert Dentressangle, Railroads, SITA, TDL Group, Transport Lux, Transport Mervielde, United Biscuits, Van de Poel en Withofs Transport. Met de Lean and Green award laten de bedrijven hun engagement zien om hun logistieke activiteiten efficiënter en duurzamer te maken.

Van Aerodynamica tot Zonnepanelen
Zij ontvingen de Lean and Green Award voor hun CO2-doelstellingen op logistiek gebied, met een minimale CO2-reductie van 20 % in een periode van vijf jaar. De maatregelen in de plannen van aanpak om hun doel te bereiken zijn heel divers, gaande van cursus eco-driving voor chauffeurs, over perfect instellen van aerodynamische spoilers, het uitrusten van magazijnen met zonnepanelen, het reduceren van woon-werk kilometers met de vrachtwagen, vernieuwing van de vloot, opvolgen van de bandenspanning, een betere planning en beladingsgraad tot modal shift (gebruik van alternatieve vervoersmodi).

Voordelen zijn legio
Naast milieubesparing kunnen bedrijven Lean and Green gebruiken voor branding en HR (imago) doeleinden maar hangen er zeker ook commerciële en financiële voordelen vast aan hun deelname. “Enkel de elektriciteit en de diesel kosten Colfridis jaarlijks meer dan 2 miljoen euro. Deze kosten relatief met 22 % kunnen drukken, maakt een sterk verschil in de rentabiliteit. Maar Lean and Green koploper zijn betekent ook een toegevoegde waarde naar klanten/retailers toe. Colfridis werkt voor bijna alle grote retailers in België en zij dragen duurzaamheid hoog in het vaandel”, beaamt Tom Lokermans, CFO van award winnaar Colfridis.

De toekomst is Lean and Green

“Niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnee.” Een aantrekkelijke combinatie die veel verladers en logistieke dienstverleners over de streep trekt om hun CO2-uitstoot te verlagen door het aanpakken van verspilling. Op vraag van de sector heeft het VIL dan ook beslist om verder te gaan met het begeleiden van bedrijven in deze doelstelling. Op 14 mei 2013 zijn 16 nieuwe bedrijven samen met het VIL gestart met het programma. Als alles goed loopt worden zij nog dit jaar Lean and Green koploper. Na de zomer kan nog een nieuwe groep van start gaan.

Most Recent Posts

In the Spotlight

Contact US

How can we help you?

Do you have questions or do you want to call on our expertise? Do not hesitate to contact us. We will handle your question within 24 hours.

Register here & be the first to receive our latest news by email

View the previous updates